5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü
5.05.2023

5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü

“Sağlık Ellerimizde”

Günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması, önemli koruyucu sağlık hizmetlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Hijyen sözcüğünün tanımı, sağlıklı ortamın korunması amacıyla hastalığa neden olan her türlü etkenin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. Yapılan tahminlere göre sadece el yıkamakla Dünya'da her yıl bir milyon kişinin hayatının kurtarılabileceği hesaplanmıştır. Konunun önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “2-5 Mayıs Dünya El Hijyeni Haftası", 5 Mayıs ise "Dünya El Hijyeni Günü” olarak kutlanmaktadır.

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi durumunda enfeksiyon hastalıkların birçoğu (hepatit A, çeşitli ishaller vs)  engellenebilmektedir.

El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından; basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir.

Gençlik Danışma Birimi içinde; 5 Mayıs özel bir gün olup, Sağlık Bakanlığımızın bu yıl seçtiği “Sağlık Ellerimizde” sloganı ile el hijyenine yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor. Amacımız üniversitedeki öğrencilerimize günlük koşuşturmalarının içinde 1dk ayırarak kendi sağlıklarına önemli katkı sağlayabileceklerini hatırlatmak, el hijyeninin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmaya çalışmaktadır.