7-13 Nisan Dünya Sağlık Haftası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün kuruluşu olan 7 Nisan Dünya Sağlık Günü, 7-13 Nisan günleri de "Dünya Sağlık Haftası" olarak kutlanmaktadır. DSÖ, 2017 Dünya Sağlık Günü ve haftasının temasını “depresyon” olarak belirledi. "Depresyon- Hadi Konuşalım” (Depression-Let's Talk) sloganı ile yürütülecek kampanya ile depresyonun nedenleri ve sonuçları konusunda toplumun aydınlatılması, depresyonda olanlara yardım edilmesi ve depresyon geçirenlerin yakınlarına destek sunulması hedefleniyor. Depresyon toplumda çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen en az ciddiye alınan hastalıklar arasındadır. Depresyon önlenebilir ve tedavi edilebilir. Depresyonun ne olduğunu, nasıl engelleneceğini ve tedavi edilebileceğini bilmek oldukça önemlidir. Depresyon; bireyin yoğun üzüntü hissetmesine, önceden ilgi duyduğu faaliyetlere olan ilgisinin kaybolmasına, genellikle aşırı suçluluk ya da değersizlik hislerinin eşlik ettiği bir duygudurum bozukluğudur. Olumsuz yaşam olaylarına maruz kalan, sosyal desteğinin yetersiz ve/veya olmadığını düşünen, yeni girdikleri ortama, durum değişikliklerine uyumda sıkıntı yaşayan, başlarına gelen olayların akışı üzerinde hiçbir kontrol gücünün olmadığını düşünen bireyler depresyon için yüksek risk taşıyabilirler.

Eğer aşağıdaki durumlardan en az 5 tanesi en az 2 haftadır yaşanıyorsa ve bu durumlar aile, okul, iş ve/veya arkadaşlık ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyorsa depresyondan bahsedilebilir.

> Hemen hemen her gün mutsuzluk, çökkünlük, karamsarlık, kederlilik ve gerginlik hali ve ağlamaklı hissetme, Hayattan zevk alamama, Hemen hemen tüm etkinliklere olan ilgide belirgin azalma,

> Uyku sıkıntısı (uykusuzluk veya aşırı uyku) çekme,

> Kilo vermeye çalışmazken aşırı kilo verme veya kilo alma, Yeme isteğinde aşırı artma veya azalma,

> Sürekli olarak kendini güçsüz (enerjisiz) hissetme, Değersizlik hissi ve/veya aşırı suçluluk duyguları,

> Düşünmekte, bir şeye odaklanmakta güçlük çekme,

> Adet düzensizliği,

> Yapacağınız işleri sık sık erteleme hali, Tekrarlayan ölüm düşünceleri, intihar planları ve/veya denemeleridir.

Gençler depresyon tehdidi altında;

DSÖ'den yapılan raporuna göre, Özellikle gençler arasında görülen depresyonla mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Raporda "günümüzde gençlerin önceki kuşaklara kıyasla daha büyük baskı altında” olduğunu belirtildi. Sosyal medyanın depresyon ve kaygı bozuklukları gibi hastalıkları nasıl etkilediğinin henüz bilinmediğini için, gençlerin durumlarını anlayabilmek için konuşarak, gözlemleyerek etkilerin belirlenmesinde önemli olduğu vurgulandı. Bu yüzden gençlerin sağlıklarının ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması için desteklenmelidir. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlarda sağlıklı olur. Bir ülkede hastaların tedavi edici kurumların başarısının yanı sıra halk sağlığı yâda koruyucu sağlık kurumlarının başarısı ve çalışmaları çok önemlidir.

Koruyucu sağlık hizmeti kapsamında “Bilinçli Gençlik Sağlıklı Gelecek” sloganıyla gençlerdeki sağlıklı yaşamına destek veren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Gençlik Danışma Birimi "Depresyon- Hadi Konuşalım (Depression-Let's Talk)” temalı ekinlikler düzenledi. Gençlerin sağlıklı yaşamlarına devam etme konusunda bilinçlendirmek, yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla nisan ayı boyunca sağlıklı yaşam önerileri ve farkındalık aktiviteleri yürütmektedir. Ayrıca Sağlığın hayatımızdaki önemi vurgulayan Gençlik Danışma Birimi’nde konuyla ilgili bireysel ve grup danışmanlıkları vermektedir.