1 Aralık Dünya AIDS Günü 2019

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ 2019

Dünya Sağlık Örgütü tarafından korunmayı ve farkındalığı arttırmak amacıyla 1988 yılında1 Aralık günü “Dünya AIDS Günü” olarak kabul edilmiştir. Küresel sağlık kampanyası olan Dünya AIDS Günü’nün bu yılki sloganı Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği “TOPLULUKLAR FARK YARATIR” olarak tanımlanmıştır.

Birleşmiş Milletler (BM) HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2019 yılı raporuna göre; dünyada HIV epidemisinin başlangıcından bu yana 74,9 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu, 32 milyon kişinin ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybettiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, Ülkemizde 2010 yılında HIV pozitif kişi sayısı 539 iken, 2018 yılında bu sayı yedi kat artış göstererek 3719 olmuştur. Ülkemizde, ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 10 Kasım 2019 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 22,345 HIV(+) kişi ve 1864 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların % 80’i erkek, % 20’si kadın olup; % 15,5’i yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu ise 25-29 ve 30-34 yaş grubudur, yani bireylerin en üretken olduğu yaş grubudur.

Uluslararası hastalık ile mücadelede; Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı kapsamında küresel hedefler belirlenmiştir. Söz konusu Küresel Hedefler doğrultusunda; tüm dünyada AIDS İlişkili Ölüm sayısının, 2020 yılında 500.000, 2030 yılında 200.000’e düşürülmesi, HIV ile enfekte olduğu tespit edilen kişilerin %90’ının tedaviye erişiminin sağlanması ve tedavi görenlerin %90’ında viral supresyonun sağlanması gerekmektedir. Hastalığın önleme çalışmaları kapsamında ise; yeni HIV enfekte vaka sayısının %75 azaltılması, HIV enfekte yenidoğan sayısının sıfır olması hedeflenmektedir.

HIV enfeksiyonu; korunmasız her türlü cinsel temas,  virüs ile bulaşmış kan nakli, virüs ile bulaşmış enjektör iğnesini paylaşmak ya da böyle bir iğnenin batması veya anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmektedir.

HIV pozitif kişilerle aynı iş yerinde çalışmakla, aynı okulda okumakla, aynı ortamda bulunmakla, ortak çatal kaşık kullanmakla; dokunmak ve tokalaşmakla; telefon, kitap, defter gibi araçlar ile duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri ortak kullanmakla, böcek ısırması ve sinek sokması ile HIV enfeksiyonu bulaşmamaktadır.

Uzmanlar ülkemizde HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer almakla birlikte, son yıllarda vaka sayılarında artış izlendiğini, bu nedenle  HIV riski konusunda toplumsal farkındalığın, bilgi ve duyarlılığın oluşması için virüsün bulaşma ve korunma yolları ile ilgili kapsamlı eğitimler yapılması gerektiğini vurgulamışlardır.

HIV enfeksiyonun önlenebilir bir hastalık ve korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olması nedeniyle; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Gençlik Danışma Birimi (ESOGÜ-GEDAB) ve akran eğitmenleri olarak gençleri HIV/AIDS'le ilgili bilinç ve duyarlılık düzeyinin yükseltilmesini ve kendi sağlıklarını koruma bilincini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacı ile 25 Kasım -13 Aralık tarihleri arasında Gençlik Danışma Birimi’nde bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bilgilendirme toplantılarında HIV/AIDS ‘in belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yollarının önemi vurgulanmaktadır. HIV/AIDS konulu broşür ve kitap dağıtılmaktadır.