1 Aralık Dünya AIDS Günü 2022

                                                                                                                        1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ 2022
Dünya Sağlık Örgütü tarafından korunmayı ve farkındalığı arttırmak amacıyla 1988  yılında, 1 Aralık günü “Dünya AIDS Günü” olarak kabul edilmiştir. Küresel sağlık kampanyası olan Dünya AIDS Günü’nün bu yılki sloganı UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı) tarafından  ‘’EQUALİZE (EŞİTLE)’’ olarak tanımlanmıştır. ‘’EŞİTLE’’ sloganı eşitsizlikleri ele almak ve AIDS’in sona ermesine yardımcı olmak için gereken pratik eylemlere yönelik bir hareket çağrısıdır. 
Dünyada HIV epidemisinin başlangıcından günümüze kadar 75,7 milyon kişi HIV ile enfekte olduğu ve 36,3 milyon kişi AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybettiği belirtildi.
 T.C. Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, ülkemizde 1985 yılından 31 Aralık 2021 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 30,293 HIV(+) kişi ve 2083 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların % 81,2’si erkek, % 18,8’i kadın olup % 16’sı yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubudur. Bulaş yoluna göre dağılımına bakıldığında, vakaların % 45,6’sı cinsel yolla bulaşmakta olduğu, cinsel yolla bulaştığı bildirilen bu vakaların % 68,6’sının bulaşma yolunun heteroseksüel cinsel ilişki olduğu bilinmektedir. Ayrıca, vakaların %0,97’sinin bulaşma yolu damar içi madde kullanımı olup % 53,08’inin bulaş yolu bilinmemektedir.
HIV; enfekte insanlardan kan, anne sütü, meni ve vajinal salgılar gibi çeşitli vücut sıvılarının değişimi yoluyla bulaşabilir. HIV ayrıca hamilelik ve doğum sırasında bir anneden çocuğuna bulaşabilir. Kişiler öpüşme, sarılma, tokalaşma veya kişisel nesneleri, yiyecek ve suyu paylaşma gibi sıradan günlük temaslar yoluyla enfekte olamazlar.
HIV enfeksiyonunun tedavisi yoktur. Bununla birlikte, fırsatçı enfeksiyonlar da dahil olmak üzere etkili HIV önleme, teşhis, tedavi ve bakıma erişimin artmasıyla birlikte, HIV enfeksiyonu, HIV ile yaşayan kişilerin uzun ve sağlıklı yaşam sürmelerini sağlayan, yönetilebilir bir kronik sağlık durumudur. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemini hedef alır ve sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerin savaşabileceği birçok enfeksiyona ve bazı kanser türlerine karşı insanların savunmasını zayıflatır. Virüs, bağışıklık hücrelerinin işlevini yok ettiğinden ve bozduğundan, enfekte olmuş kişiler yavaş yavaş bağışıklık yetmezliği kazanırlar. HIV enfeksiyonunun en ileri aşaması, kişiye bağlı olarak tedavi edilmezse gelişmesi uzun yıllar alabilen edinilmiş immün yetmezlik sendromudur (AIDS). AIDS, belirli kanserlerin, enfeksiyonların veya diğer ciddi uzun vadeli klinik belirtilerin gelişmesiyle tanımlanır
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır. Korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olması nedeniyle; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Gençlik Danışma Birimi (ESOGÜ-GEDAB)  gençleri HIV/AIDS'le ilgili bilinç ve duyarlılık düzeyinin yükseltilmesini ve kendi sağlıklarını koruma bilincini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacı farkındalık, bilgilendirme etkinlikleri, akran eğitimi ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca Gençlik Dostu Birimi ve Gençlik Danışma Kulübü Akran eğitmenlerimiz birlikte kasım ayı boyunca yürüttüğü; üniversite öğrencilerinin HIV/AIDS konusunda bilgi ve tutumlarını ölçmek için çeşitli bölümlerde sokak röportajları, grup toplantıları yapıldı.