Uluslararası Akran Eğitimi ve Kültürlerarası Diyalog Zirvesi Gerçekleşti
29.11.2011

Gençlik Danışma Birimi Tarafından Düzenlenen Uluslararası Akran Eğitimi ve Kültürlerarası Diyalog Zirvesi Gerçekleşti

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Gençlik Danışma Birimi 25.11.2011 – 02.12.2011 tarihleri arasında merkezimizle benzer faaliyetlerde bulunan 5 ayrı ülke Akran Eğitmenlerinin katıldığı “Uluslar Arası Akran Eğitimi ve Kültürler Arası Diyalog” adlı çalıştaya ev sahipliği yaptı. Bu uluslar arası organizasyon Gençlik Danışma Birimi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Sinan Özalp başkanlığında ve Türkiye Gençlik Danışma Birimi ve Akran Eğitmen Eğitimi koordinatörü Dr. Özgül Örsal tarafından yürütüldü.

Gençlik Danışma Birimi olarak 2003 yılından beri gerek kendi bünyesinde gerekse ulusal ve uluslar arası düzenlenen birçok etkinliklerde yer aldı. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı başta olmak üzere; sigara alkol ve madde bağımlılığı, beslenme ve hijyenin de yer aldığı sağlıklı yaşam bilgilerini konferanslar, sınıf eğitimleri, seminerler, rol oyunlar, yarışmalar, bilgilendirici stantlar vb. farklı etkinlikler yürüten birim bu yıl, Get Up, Stand Up: Stand Up For Your Health - Uyan, Kalk: Sağlığın İçin Ayaklan sloganıyla Türkiye-İtalya- Romanya - Bulgaristan - İrlanda’dan 45 yabancı öğrenciyi bir araya getirerek akran eğitimi verdi. Çalıştayda interaktif eğitim kullanıldı ve dili İngilizceydi.

29 Kasım Salı günü, ESOGÜ Kongre ve Kültür merkezindeki çalıştayımızın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Gönen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özkan Alataş, Gençlik Danışma Birimi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Sinan Özalp, Sağlık Memurluğu Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Örsal ve S.K.S. Daire Başkanı Ekrem Budak katıldı.

Prof. Dr. S. Sinan Özalp Gençlik Danışma Birimi’nin 2003 yılından bugüne kadar yaptığı çalışmaları, aldığı ödülleri ve gönüllü olarak yürüttüğü, öncülük yaptığı akran eğitimlerini anlatan bir konuşma yaptı. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Gönen; ESOGÜ Gençlik Danışma Birimi’nin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bilecik Üniversitesi Gençlik Danışma Birimlerinin oluşturulmasında ve akran eğitiminde gönüllü olarak öncülük yaptığına değindi. Kendi ülkelerinde benzer akran eğitimi almış gönüllülerin katıldığı “Akran Eğitimi ve Kültürler Arası Diyalog” çalıştayı ile birimin çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek faaliyetlerini sürdürdüğünü ve organizasyonu gerçekleştiren Gençlik Danışma Birimi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Sinan Özalp’a, Gençlik Danışma Birimi sorumlusu  koordinatörü Dr Özgül ÖRSAL'a başta olmak üzere, tüm ekibe ve katılımcılara İtalya – İrlanda- Bulgaristan-Romanya ekibine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Bir hafta süren çalıştayda akran eğitimini alan öğrenciler Türkiye’de yürütülen akran eğitimlerini ve Türk kültürünü öğrenirken kendi ülkelerinin kültürel değerleriyle ilgili bilgi paylaşımında bulundular. Yapılan atölye çalışmalarında her ülke katılımcıları ülkelerinde almış oldukları eğitimleri ile ilgili bilgilerini diğer katılımcı ülke gruplarıyla paylaştılar. Daha sonra HIV/AIDS ile mücadelede, hastalığın yayılımının sınırlandırılması hatta durdurulması, öncelikle hastalığın bulaşma ve korunma yolları konusunda toplum farkındalığının artırılmasına yönelik broşür, kitap ayıracı ve afiş çalışması yaptılar. Kendi ülkelerinde HIV/AIDS ile mücadelede toplumun bilinçlenmesi ve farkındalık yaratılması konusunda yapılan etkinlikleri akranlarıyla paylaştılar. Video çekimleri ve tiyatro gösterileri hazırladılar. Hazırladıkları broşür ve kitap ayıracını 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle Eskişehir’deki alışveriş merkezlerinde açılan stantlarda görev alarak dağıttılar.

Gençlik Danışma Biriminin de içinde yer aldığı 1 Aralık Genç İnsiyatifi adı altında düzenlenen, kapsayıcı teması Dünya AIDS Günü olan, 2011 yılı teması Aktivist Ol - Gerçekleştir etkinliklerine katıldılar.

Düzenlenen kültür gecesinde her ülke katılımcıları kendi ülkelerinin kültürünü tanıtma fırsatı buldu. Akran Eğitmenlerimiz kültürümüzü anlatan etkinliklerle katılımcılara keyifli anlar yaşattılar.

Ülkemizde bulunmaktan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin konukseverliğinden memnun olduklarını, çok verimli çalışmalarda bulunduklarını, belleklerinde güzel anıların yer aldığını ifade ederek katılımcılar ülkelerine döndüler.